Як правильно пишеться слово “не здам”: правила та приклади

Правопис слова “не здам” викликає безліч запитань у багатьох людей. Дехто вважає, що правильно писати це слово роздільно – “не здам”, тоді як інші вважають, що воно має писатися разом – “несдам”. Щоб розібратися в цьому питанні, необхідно звернутися до правил російської мови і граматики.

Згідно з правилами російської мови, слово “не здам” пишеться роздільно. У даному випадку, частку “не” слід писати окремо від дієслова “здам”. Такий правопис пов’язаний з тим, що частка “не” в даному випадку виступає в негативній функції та не є невід’ємною частиною дієслова. Тому, правильно писати це слово роздільно – “не здам”.

Важливо пам’ятати, що правильне написання слова “не здам” також залежить від контексту, в якому воно використовується. Якщо в реченні перед дієсловом “здам” стоїть інша заперечна частка, наприклад, “ні”, то слово “не здам” пишеться разом – “не здам”. У цьому випадку, частки “не” і “ні” об’єднуються в одну частку й утворюють одне слово.

Слово Правильне написання
не ні
здам здам

Коли частка не пишеться разом а коли роздільно?

НЕ з різними частинами мови

Суцільно Роздільно
Якщо немає прийменника (заперечні та невизначені займенники) . Приклади: не́кого, не́чим. Є прийменник (негативні та невизначені займенники). Приклади: не з чим, не в кого. + Решта розрядів: НЕ я, НЕ ті, НЕ весь.

Як правильно написати слово українською мовою?

по–ук-ук-ра-и́н-ски Прислівник, визначальний, порівняння та уподібнення; незмінний. Префікс: по-; корінь: -україн-; суфікси: -ск-и [Тихонов, 1996].

У якому випадку не пишеться разом?

Суцільно з дієприкметниками частка НЕ пишеться в таких випадках: якщо дієприкметник без НЕ не вживається: несподіваний, ненависний; якщо дієприкметник починається із префікса недо- зі значенням неповноти, недостатності: недописана книжка, недосмажене м’ясо; якщо в повного дієприкметника немає залежних слів: непродумане рішення, …

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Компанія Асаннафлекс – пакет дой пак з замком купити в Україні

Пакети дой-пак — це універсальне та популярне рішення для пакування широкого спектра продукції. Їхня основна…

3 дні ago

Обладнання до кавомашин, кавоварок та аксесуари

Вибір якісної кавомашини чи кавоварки — це ключ до ідеальної кави в домашніх умовах або…

4 дні ago

Світлодіодні лінійні світильники: зручність і енергоефективність

Світлодіодні лінійні світильники стали популярним вибором для освітлення як в домашніх умовах, так і в…

5 днів ago

Ножичні підйомники EL Series: Ідеальний вибір для вашого бізнесу

Сучасне промислове обладнання вимагає високої надійності та ефективності. Одним із найзручніших рішень для підйому вантажів…

6 днів ago

Друк книг: послуги Фамільної типографії HUSS

Книги залишаються важливою частиною культурного життя, незважаючи на розвиток цифрових технологій. Якісний друк книг забезпечує…

6 днів ago

Найпопулярніший в Україні надувний човен Колібрі: все, що вам потрібно знати

Коли справа доходить до вибору надувного човна для риболовлі, відпочинку на воді чи активного відпочинку,…

6 днів ago